Для замовлення заповніть форму замовлення або Телефонуйте!
UA | RU

меню

Колірні моделі RGB та CMYK: у чому різниця?

Надаючи послуги поліграфії, ми нерідко стикаємося з питанням Клієнта: чому макет на монітор відрізняється за кольоропередачі від готової поліграфічної продукції та виглядають по-різному? Відповідь на це питання полягає в відмінності колірних моделей: цифровий та поліграфічний. Також від самих налаштувань манітора-яскравість, контрастність.

Колірні моделі RGB та CMYK: у чому різниця?

Надаючи послуги поліграфії, ми нерідко стикаємося з питанням Клієнта: чому макет на моніторі відрізняється за кольором від готової поліграфічної продукції і виглядають по-різному? Відповідь це питання полягає у відмінностях колірних моделей: цифрової та поліграфічної. Також від самих налаштувань манітора – яскравість, контрастність.

Людське око здатне сприймати мільйони різних кольорів та відтінків. Завдяки цьому ми можемо спостерігати світ у яскравих фарбах, милуватися краєвидом чи роздивлятися зоряне небо. Прогрес зробив крок далеко вперед і люди навчилися проектувати кольори на екрані монітора та на папері. У цій статті описуються дві принципово різні моделі побудови кольорів. RGB та CMYK.

RGB розшифровується як - Red, Green, Blue (або червоний, зелений, синій). RGB це колірна схема, за якою будуються кольори на екрані. З цих кольорів складається, наприклад, фотографія, знята на цифрову камеру або цей сайт.

 

CMYK розшифровується - Cyan, Magenta, Yellow, Key color (блакитний, пурпурний, жовтий, чорний). З цих чотирьох фарб формується зображення папері. Формат CMYK використовують у поліграфії.

Якщо кольору немає, екран комп'ютера виглядатиме чорним. Якщо ж поставити граничну яскравість, він буде яскраво-білим. На папері все навпаки: якщо кольору немає, то аркуш паперу білий, а якщо нанести максимум фарб різних кольорів, він стане практично чорним.

Відповідно, для того, щоб зображення, що є на комп'ютері, було надруковано на папері, необхідно перевести його з однієї колірної моделі в іншу (RGB CMYK).

Головне пам'ятати, що RGB використовується для електронних зображень на екрані (змішення червоного, зеленого та синього світлодіода), а CMYK для друку на папері (змішення блакитної, пурпурової, жовтої та чорної фарби). За рахунок того, що колірне охоплення моделі RGB (пікселі на моніторі, що світяться) значно ширше, кольори моделі CMYK (краплі фарби на папері) гаснуть і тьмяніють при порівнянні. І коли ви на моніторі переглядаєте зображення у CMYK кольори також можуть викривлятися.

Коли ви готуєте макет для друку, використовуючи кольори RGB, і коли справа доходить до фактичного друку кінцевого продукту, він буде надрукований у CMYK.  Це може призвести до непередбачуваних спотворень деяких кольорів. Наприклад, яскраві отруйно-зелені або сині кольори потьмяніють. Якщо  спочатку готувати макет у колірній схемі для друку (CMYK), ви зможете отримати більш точне уявлення про те, як кольори виглядатимуть на папері.

 

  • Дата: 2021-12-08 16:27:34
  • Категория: Статьи
Повернутися до новин
comments powered by Disqus
Услуги
Друкована продукція
Вироби на дизайнерському картоні
Рекламно-сувенірна продукція та корпоративні подарунки
Широкоформатний друк
Брендування
Зовнішня реклама
Інтер'єрна реклама
Додрукарські послуги
Постдрукові послуги
Адрес

Aдрес : Київ, Глибочицька 17А, 6 поверх , офіс 605
Тел : 044 38 43 804
098 298 67 98
050 011 29 10
093 146 49 05
093 920 44 15*
*маркетинг отдел
Email : zakaz@clickprint.com.ua

Copyright 2016-2023 Поліграфія Київ Лук'янівка ClickPrint | All Rights Reserved.

arrowup